Zâmbiți, va rog !


Râsul și starea de mulțumirea reprezintă părți din programul de purificare energetică care ne pot ameliora considerabil sănătatea, chiar și în cele mai nefericite cazuri. Existe nenumărate exemple cu privire la rolul vindecător al râsului în recuperarea medicală, iar nemumarate spitale din S.U.A folosesc acest program terapeutic,  prin rularea de comedii și integrarea pacienților în programe de  terapie prin râs. Să râdem mai des, nu ar fi rău! Prin râs, se declanșează  reacții uluitoare în organism și au loc modificări fiziologice pozitive.

Attractive young woman with hand in hair, laughing

Râsul permite o îmbunătățire a stării generale, o senzație de bunăstare, o atitudine mai destinsă, o mărire a capacității de a face față stresului, o diminuare a anxietății, a nervozității și a ideilor depresive, devenind util în tratamentul hipertensiunii arteriale, al insomniilor, al cefaleelor, al epuizării și lipsei de vitalitate și al ansamblului manifestărilor maladive ale funcțiilor digestive.

De fapt, acțiunea terapeutică a râsului se explică prin influența sa mecanică, fiziologică, psihică și subtilă asupra organelor și structurilor finite. Astfel, râsul devine un adevărat stimulator natural.

Înainte de a ne abține să râdem din toată inimă este important să ne aducem aminte că:

  • Râsul provoacă eliberarea de endorfine.

Endorfinele sunt hormoni secretați de hipotalamus care posedă o structură chimică analoagă cu cea a morfinei și au efectul de a crește bună dispoziție și de a induce starea de plăcere, alinând durerea și îmbunătățind considerabil starea sufletească. Râsul mărește într-o manieră fenomenală producția lor.

Laughing-Child

  • Râsul stimulează durabil sistemul nervos parasimpatic

Sistemul nervos parasimpatic are o acțiune de încetinire a ritmului cardiac, de diminuare a tensiunii arteriale, de reglare a digestiei, de ameliorare a funcției respiratorii și de control al funcțiilor genitale. Stimulând funcționarea parasimpaticului, râsul provoacă o reducere notabilă a efectelor stresului.

  • Râsul este un stimulator psihic

Râsul ridica o bariera a optimismului împotriva micilor depresii ale vieții cotidiene. El acționează împotriva toxinelor psihice și stimulează funcțiile intelectuale.

  • Râsul acționează asupra sistemului muscular

Numeroși mușchi sunt puși în mișcare în timpul râsului, iar unele persoane sunt literalmente zguduite de o izbucnire în hohote de râs. Ori, chiar dacă avem uneori tendința de a uita acest fapt, exercițiul muscular activează toate funcțiile noastre vitale, o clasă de boli fiind tocmai rezultatul direct al lenei și inactivității fizice. Un minim de exercițiu fizic este indispensabil: plimbarea de exemplu este o modalitate simplă de a dinamiza corpul și de a-l întreține. Râsul este el însuși un exercițiu muscular, totodată ușor și cu efecte profunde, un veritabil „masaj interna€œ ale cărui rezultate sunt comparabile cu ale oricărui exercițiu tradițional bine efectuat. În plus, este mai ușor de practicat și mai plăcut pentru toți aceia cărora sportul le repugnă.

man-laughing-loudly-300

  • Râsul este un excelent exercițiu respirator

Respirația este unul din pilonii sănătății și putem ameliora sau chiar vindecă numeroase afecțiuni pur și simplu reinvatand să respirăm, fiindcă mulți dintre noi respiră defectuos, lăsând deschisă poarta bolilor de tot felul. Prin dinamizarea mușchilor abdominali și toracici, râsul provoacă un salutar masaj al viscerelor și o purificare a organismului și a întregii ființe, grație unui aport crescut de oxygen.

De asemenea, umorul controlează durerea prin: distragerea atenției, reducerea tensiunii, observarea situației dintr-un alt unghi, creșterea numărului de endorfine. De aceea, menținerea unei atitudini pozitive în fața provocărilor vieții, combinarea momentelor de lucru cu cele de de repaos, vizionarea unei comedii, rememorarea unor momente plăcute alături de cei dragi, manifestarea compasiunii față de semenii noștri și față de mediul înconjurător ne pot ameliora starea psihică și fizică.

sursa-aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.