Afinele și cele 9 beneficii ale lor


Afinele, acele margelute de culoare albastru inchis, sunt fructele muntilor, fructe care capteaza toata energia solara de pe platourile inalte si se transforma intr-o hrana bogata in vitamine, gata sa ii ofere organismului puterea de a se revigora. Au un gust dulce acrisor iar efectele lor terapeutice sunt atat de miraculoase incat pot inlocui cu succes medicamentele.
cranberries twig leaves closeup
Photo by Tookapic on Pexels.com

Afinele sunt originare din America de Nord, de unde, anual, vin aproximativ jumatate din cantitatea consumata la nivel global. Colonistii europeni au descoperit afinele odata ce au intrat in contact cu americanii nativi si le-au adus si pe batranul continent. Doar abia in secolele XX si XXI afinele au devenit cunoscute iar afectele lor terapeutice au fost descoperite. Afinele contin vitamina A, E, F, PP, complexul de vitamina B, C, K, mangan, antioxidanti , fibre si multe alte substante care tin la distanta pericolul. Dar hai sa descoperim ce rol au toate acestea in sanatatea organismului nostru.

Iată cele 9 beneficii ale consumului de afine :

1.Afinele previn cancerul si sunt un adjuvant in combaterea lui – Afinele contin un antioxidant puternic, numit acid elagaic, care previne aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organism. Se recomanda cure de cel putin trei saptamani cu afine sau alte fructe de padure(mure, zmeura, fragi, coacaze) care sa contina aceasta substanta pentru a preveni aparitia cancerului. De asemenea, exista studii care demonstreaza ca o cura cu afine poate inhiba proliferarea cancerului la colon si chiar poate induce moartea celulelor canceroase. Un alt studiu a fost realizat intre 1984 si 2002 pe un esantion de 66.940 de femei si s-a descoperit ca acelea dintre ele care consumau alimente bogate in chempferol (o flavonoida continuta in cantitati considerabile in afine) au avut un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a cancerului la san sau cancer ovarian.

closeup photo of bunch of fruits
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

2.Afinele imbunatatesc functiile creierului si previn aparitia bolii Alzheimer- Un studiu realizat in la o universitate din SUA a scos la lumina faptul ca un consum regulat de afine poate ajuta la prevenirea imbatranirii sistemului nervos, a aparitiei bolilor precum Alzheimer si pastreaza functiile cognitive si motorii. De asemenea, afinele ajuta la imbunatatirea functiilor creierului, a capacitatii de memorare si invatare. Toate acestea se datoreaza antioxidantilor din afine care impiedica procesul de imbatranire celulara la nivelul sistemului nervos.

3.Cura cu afine, adjuvanta in diabet- Inca nu se stie de ce dar se pare ca o cura zilnica cu afine poate reduce nivelul zaharului din sange, stabilizand astfel nivelul glicemiei si ajutandu-i pe oamenii care sufera de diabet si care sunt dependenti de insulina. Desi afinele nu au un indice glicemic mic (au undeva la 40-53), organismul se comporta ca si cum ar avea un indice glicemic mic in ceea ce priveste impactul la nivelul de zahar din sange. In plus, consumul de afine tine la distanta complicatiile care pot aparea din cauza diabetului.

4.Afinele previn si trateaza bolile cardiovasculare- Cum spuneam si mai sus, in cazul bolnavilor de diabet, bolile care survin ca si complicatii pot fi foarte periculoase. Bolile cardiovasculare sunt cele mai intalnite. Din fericire, o cura cu afine ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol rau si de trigliceride si previne oxidarea si blocajele vaselor de sange.

blueberry raspberry dragon fruit
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

5.Consumul de afine imbunatateste vederea- Datorita vitaminelor A si C pe care le contin, afinele imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si a sistemului nervos si previn si trateaza boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucom, miopia, imbunatatesc vederea pe timpul noptii

6.Afinele tin la distanta infectiile urinare- Afinele au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene si lupta cu succes impotriva infectiilor din organism. Sucul de afine anihileaza bacteriile care cauzeaza infectiile urinare si ajuta la eliminarea lor din organism.

7.Scapa de varice si hemoroizi cu afine- Datorita substantelor antioxidante pe care le contin, afinele stopeaza formarea varicelor si a hemoroizilor si imbunatatesc circulatia venoasa. Sunt recomandate curele de minim patru saptamani. Acest tratament poate fi folosit cu succes si in tratarea ulcerelor venoase.

blueberries and strawberries in white ceramic bowl
Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

8.Afinele, adjuvant in constipatie si diaree- Afinele sunt bune in cazul celor care sufera de constipatie pentru ca ele contin fibre si, mancate dimineata pe stomacul gol, ele accelereaza tranzitul intestinal si curata colonul de reziduurile acumulate in timp. Mai mult, ele trateaza si diareea.

9.Afinele previn imbatranirea- Normal! Datorita cantitatilor de antioxidanti pe care le au, afinele previn imbatranirea celulara si stresul oxidativ. In plus, asa cum am vazut mai devreme, ele ajuta la pastrarea si imbunatatirea functiilor cognitive, mentin sanatatea vaselor de sange, a articulatiilor si a tonusului muscular.

                    Cum consumam afinele?

In prevenirea anumitor boli, este recomandabil sa se consume in jur de 200 de grame de afine proaspete zilnic, cu o jumatate de ora inainte de masa. Pentru tratarea bolilor, este nevoie de o cura sustinuta si de o cantitate mai mare de fructe (aproximativ 400 de grame zilnic timp de cel putin o saptamana, cel mult o luna).

                    Cura cu afine

Se consuma aproximativ 400 de grame de afine zilnic, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Cura dureaza cel putin o saptamana si cel mult o luna. Ele pot fi consumate proaspete, uscate sau sub forma de pulbere (adica fructe uscate macinate).

Sursa: Garbo.ro

Așadar, în lunile iulie și august, sănătatea coboară la noi din munți și prin intermediul afinelor. Deja se găsesc prin piețe și merită să ne „dăm” la ele cu cea mai mare încredere. Ș-apoi dacă le luăm proaspete , consumăm cât se poate, iar ce rămâne merită puse ,la păstrare pentru la iarna, în congelator. Putem „savura” astfel,  în miez de iarnă , bunătate de vitamine . Poftă mare și să ne amintim de un citat minunat legat de sănătate : „Un organism sănătos este camera de oaspeți a sufletului, un organism bolnav o închisoare. ” (Francis Bacon).

sursa – prietendevremerea.ro


Doneaza


 

2560x1440-white-solid-color-background


 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.