Cum sa transformi frica în putere


http://bit.ly/2Cz43uZ

Putine lucruri ne paralizeaza mai tare decat frica. Nimeni nu a ramas neatins de ea, nici macar cei mai curajosi razboinici din istorie. Diferenta intre oamenii normali si cei care par neinfricati este faptul ca cei din urma au invatat sa controleze frica, s-o foloseasca in avantajul lor, s-o transforme in putere.

 Fricile pot fi multiple: frica de singuratate, de boala, de schimbare, de nou, de necunoscut, de intuneric, de moarte, de pierderea cuiva drag, de pierderea libertatii, de umilinta, etc. Ele sunt atat de puternice, incat ne blocheaza, ne acapareaza toata atentia si concentrarea, ne distrag de la multe lucruri pe care ar trebui sa le facem. De multe ori ne tin pe loc de la progres ani intregi.frica_10442000
 Prea multi oameni ajung la situatia in care, in timp, anumite frici sa le devina a doua natura, sa fie parte din ei. Cand fac cate o analiza a propriei vieti, sau un bilant la sfarsit de an, nici macar nu-si dau seama ce anume le-a blocat progresul, de ce nu au realizat mai nimic din ce si-au propus cu un an in urma sau cu cinci ani in urma.
“Frica mea se hraneste cu energia pe care i-o dau. Daca va creste foarte mare, probabil ca se va intampla.” (Scilla Elworthy)

De cele mai multe ori o anumita frica este cea care ne tine pe loc, dar este nevoie de sinceritate si de autoanaliza ca sa descoperi care este ea. Apoi e nevoie de curaj ca s-o depasesti si s-o faci sa lucreze pentru tine, nu in defavoarea ta.

Incep articolele din categoria leadership prin a vorbi despre frica, deoarece ne este comuna tuturor si avem nevoie sa invatam cum s-o controlam, redirectionam, s-o transformam si s-o folosim in a ne atinge scopurile. Cunoastem cu totii oameni pentru care parca nu exista cuvantul “frica”, parca ar fi in stare de orice act de curaj. Daca ne uitam mai atent, ei sunt oamenii cu cele mai mari si multe rezultate in viata. Orice isi propun, reusesc pana la urma sa faca. Nu ne putem amagi ca ei sunt tot timpul puternici si neinfricati, dar in majoritatea cazurilor asa sunt, dovada sta ritmul in care se misca lucrurile in viata lor, eficienta cu care obtin rezultate in domeniul lor de activitate si in viata, dar mai ales progresul vizibil.

Abia dupa ce vom intelege frica si o vom depasi, vom putea sa ne dezvoltam la adevaratul potential de care suntem capabili.cum-sa-scapi-de-frica-672x372

Ce este frica?

Frica este o stare emotionala creata de mintea noastra in unele situatii incerte. Atunci cand nu stim ce urmeaza sa se intample, ne imaginam viitorul, pozitiv sau negativ. Atunci cand scenariul este negativ si credem ca se va intampla ceva rau, ne cuprinde frica. De cele mai multe ori, ea este cauzata de lipsa increderii in sine, care are doua componente:

  •  Teama ca nu suntem suficient de: buni, talentati, destepti, frumosi, etc.
  •  Teama ca nu meritam sa fim iubiti.

Exista si situatii in care teama nu are legatura cu abilitatile noastre, ca in cazul fricii de boala sau de moarte.

14 metode pentru a scapa de frica si a-ti redescoperi puterea interioara

Sa nu uiti ca frica este doar in mintea ta, este o plasmuire a mintii, o creatie  a ei. De aceea, pentru a o dizolva si transforma in putere, trebuie sa patrunzi in mintea ta si sa cauti solutii. Tot ce trebuie sa stii este ca esti capabil sa faci asta si ca iti esti dator tie sa te eliberezi.

  1. Frica poate fi depasita doar trecand prin ea, infruntand-o, facand lucrul de care ti-e teama. Nu exista cai de ocolire a ei. Exista insa scurtaturi, pe care le vei afla in continuare.curajos-cel-ce-nu-are-frica-care-stie-sa-si-invinga-frica-sa-600x317
  2. Pregateste-te pentru cel mai rau scenariu posibil. Imagineaza-ti care ar putea fi cea mai rea situatie la care se poate ajunge legat de subiectul de care iti e teama. Gandeste-te foarte serios cum ai reactiona, cum ar fi in acea situatie si ce ai face tu. Daca ai gasit un raspuns, inseamna ca poti sa te linistesti pentru ca orice s-ar intampla, chiar si cel mai rau scenariu posibil, esti pregatit pentru el si stii ce ai face. Ar trebui ca dupa ce ai gasit raspunsul la aceasta intrebare sa te simti deja mult mai bine si frica va incepe sa te paraseasca.
  3. Petrece o vreme cu frica. Aseaz-o langa tine ca pe un copil, vorbeste cu ea, intreab-o ce vrea, de ce are nevoie, cum poate fi rezolvata situatia, cum poti face copilul sa se simta mai puternic, ce te-ar face sa te simti mai bine si sa-ti treaca frica. Fa-ti apoi un plan in care urmeaza sa aplici solutiile gasite. Cu planul in minte, frica va disparea.
  4. Aproape orice situatie de viata poate fi rasturnata si putem sa gasim si o parte buna in ea, iar daca nu, atunci putem s-o transformam si ajustam incat sa avem si un avantaj din ea, cel putin.  Daca s-ar intampla situatia de care iti este teama, care ar fi avantajul sau partea ei buna? Sau cum ai putea lucra cu rezultatul, cum ai putea sa-l transformi in avantajul tau?
  5. Ceea ce ne spunem noi insine este mai puternic decat orice frica.Incearca sa-ti duci mintea spre lucruri pozitive si frumoase din viata ta, sa-i distragi creierului tau atentia de la frica spre altceva. Daca nu te concentrezi asupra fricii, ea isi va pierde din putere. Fa-ti o mantra pe care sa ti-o repeti de foarte multe ori, menita sa inlature frica. Ea poate suna asa: “Frica este doar o perdea care ascunde necunoscutul. Voi descoperi ce lucruri minunate se ascund sub ea, pe care eu nu le vad acum. Necunoscutul inseamna adesea noi oportunitati.” Mintea si corpul lucreaza extraordinar de bine impreuna. Daca mintea gandeste sau “spune” ceva, corpul se aliniaza si va raspunde corespunzator, se va detensiona si nu va mai secreta hormonii stresului. La fel, pozitia corpului, mimica, gestica influenteaza emotiile. curaj_categor_450(2)Este extraordinar de important ca atunci cand ne este frica, sa ne spunem cuvinte pozitive pentru a ne schimba starea de spirit, sa adoptam o pozitie a corpului relaxata si nu incordata, sa respiram profund de cateva ori, sa ne relaxam toti muschii din corp, sa zambim – fie si fals. In acest fel creierul interpreteaza mimica si crede ca ne aflam intr-o situatie amuzanta, pozitiva si anihileaza frica.
  6. Autoanaliza te ajuta sa-ti dai seama de punctele tale forte si de slabiciuni, sa stii care-ti sunt limitele, care sunt principiile pe care le aperi. Introspectia te ajuta in acest fel sa castigi putere interioara. Amintindu-ti de slabiciunile tale, constientizandu-le, poti sa te concentrezi la a le ocoli, la a evita sa gasesti solutii care sa interactioneze cu ele. De exemplu, daca unul din punctele tale slabe este lipsa de incredere in tine, iar frica ta este de esec, atunci nu iti face planul de invingere a fricii pe baza increderii in tine. Nu iti spune: “De maine imi fac curaj si incep proiectul acela pe care il tot aman, pentru ca pot si pentru ca imi doresc mult sa fac asta”. Sunt convinsa ca ti-ai mai spus aceste cuvinte pana acum, dar din cauza faptului ca nu ai avut suficienta incredere in potentialul tau, ai ramas pe loc. Nu are rost sa incerci aceeasi strategie, trebuie sa schimbi abordarea. Spune-ti mai degraba: “Maine voi face o incercare legat de proiectul ce il am in minte; nu imi setez tinte mari, nu incerc sa fac totul deodata, vreau doar sa incerc si sa vad ce pot, ce ar iesi daca as trece la actiune incet, relaxat, la scara mica. Nu am nimic de pierdut; cine stie ce va iesi, poate descopar chiar ca sunt bun la asta”. Fa-ti intotdeauna acel plan de actiune bazat pe punctele tale forte, nu pe cele slabe. Astfel, sansele sa il pui in practica sunt mult mai mari. Continuand exemplul de mai sus, poate ca punctele tale forte sunt buna organizare, faptul ca iti place sa interactionezi cu oamenii si corectitudinea. Foloseste-te de aceste calitati, gaseste unul sau mai multi oameni dornici sa formeze o echipa impreuna cu tine in acest proiect, cu care sa imparti sarcinile si beneficiile. Ei isi vor aduce contributia la proiect si cel mai probabil ca tu vei capata curaj sa il incepi, chiar si la scara mica.  Vei avea grija ca in continuare sa iti cresti increderea in tine, aplicand metode studiate, dezvoltand aceasta trasatura care te-a blocat pana acum. Odata inceput proiectul, de catre tine singur sau in colaborare cu altii, increderea in tine va incepe deja sa creasca.
  7. Meditatia te ajuta sa te reconectezi cu constiinta ta, sa intri in contact cu lumina ta interioara, cu sinele tau autentic si sa-ti constientizezi valoarea, sa-ti amintesti ca iti esti dator sa-ti construiesti viata pe care o doresti. Ea te incarca cu energia mentala necesara pentru a trece la actiune. Atunci cand esti gata sa actionezi, nu mai e loc de frica. beach-meditation
  8. Asculta povestile de succes ale altor oameni, legate de situatii similare cu a ta. Internetul este o sursa foarte buna de informare. Cauta exemple de oameni care se comporta cu mult curaj in situatii asemanatoare. Incearca sa intelegi cum gandesc ei si sa-ti imaginezi cum ar fi daca ai avea curaj in acest moment in loc de frica.
  9. Iesi afara din tine, iesi in lume si ajuta pe cineva care are nevoie. Sentimentul de utilitate pe care il vei avea te va ajuta sa iti cresti increderea in tine. In plus, iti vei aminti ca altii au probleme cel putin la fel de mari ca a ta si ca solutia nu este sa stagnezi.
  10. Daca frica ta este de a face ceva, de a realiza sau incepe un proiect sau o actiune importanta pentru tine, gandeste-te de ce iti doresti asa de mult sa faci acel lucru. Atunci cand iti vei aminti motivul pentru care vrei sa faci acel lucru si cand te vei concentra la scopul acelei actiuni, in mod normal ar trebui ca ele sa-ti redea curajul si sa anihileze frica.pexels-photo-683381.jpeg
  11. Aminteste-ti situatii din trecut in care la inceput ti-a fost teama ca nu vei reusi, dar intr-un fel sau altul te-ai descurcat de minune.  Ce credinta, ce convingere, ce strategie te-a ajutat sa iesi din ele? Cine te-a ajutat? Ce a declansat schimbarea care te-a scos din respectiva problema? Daca este posibil, aplica si in aceasta situatie metodele din trecut.
  12. Atunci cand ti-e frica de ceva anume, gaseste o frica si mai mare pe care o ai. Poate ca ti-e frica de boala sau de moarte, dar ti-e si mai frica sa nu-ti dezamagesti copiii, sau ti-e si mai frica de faptul ca nu vei trai viata pe care ti-o doresti. Prin comparatie, frica pe care o intampini nu mai pare atat de mare si poti s-o infrunti cu gandul ca sunt lucruri mai rele si mai grele pe lume. Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este: “Imi este mai frica sa actionez acum, sau imi este mai frica de cum ar fi viata mea daca nu as actiona?”
  13. Imagineaza-ti ca ai ajuns la 80 de ani si ca nu ai facut lucrul de care ti-e acum teama. Cum te-ai simti? Daca nu te-ar deranja, atunci nu trebuie neaparat sa-l faci. Daca crezi ca vei avea regrete, atunci mobilizeaza-te si lasa frica deoparte, pentru ca amanarea aduce cu ea pareri de rau, frustrari si insatisfactii. Foloseste-te de toate metodele descrise aici ca sa treci peste frica.111031120830-older-happy-people-story-top
  14. Daca frica ta este de boala sau moarte, ori alta frica ce nu tine de persoana ta si nu te paraseste oricata incredere in tine ai avea, metoda care te ajuta este meditatia. In stare de meditatie corpul si mintea se relaxeaza, elimina grijile si devii constient de maretia ta interioara, de lumina din tine care te protejeaza.  Acesta a fost si cazul meu, pana cand am citit cartea “Am murit si m-am descoperit pe mine insami” scrisa de Anita Moorjani. De atunci sunt foarte relaxata si cred cu tarie ca singuri ne provocam bolile, ca singuri ne putem vindeca si ca viata terestra nu este cel mai frumos lucru care i se intampla spiritului. Dar acesta este un subiect pentru un alt articol. Cartea se gaseste in librarii si nu face trimiteri la nici o religie.

Petrece un timp cu fiecare din aceste metode. Parcurge-le pe toate, daca e nevoie de cateva ori pe zi. Ar trebui ca dupa cateva repetari ale acestor exercitii mentale, frica ta sa dispara si sa se transforme in putere. Dupa ce ai scapat de cea mai mare frica a ta, repeta experimentul pentru orice alta frica ai mai avea.

Cu fiecare reusita si experienta in care iti invingi frica, increderea ta in tine va creste si frica in general se va diminua. Acestea sunt exercitii ajutatoare ca sa devii puternic, astfel incat sa treci la actiune si sa nu iti mai irosesti viata blocat de frica. Insa cea mai mare putere ti-o vor da situatiile reale de viata, in care iti vei infrunta fricile. Cel mai greu va fi prima data, prima reusita, pentru ca mai departe vei avea de unde sa te incarci cu curaj: din experienta ta de viata.Curajul-inseamna-a-crede-in-tine

Daca ar fi sa faci un singur lucru pentru dezvoltarea ta, ar trebui sa fie eliberarea de frica. Atunci cand frica nu te tine pe loc, esti liber. Doar asa poti gasi calea catre cea mai buna varianta a ta si curajul de a actiona si a da ce ai mai bun din tine. O lume intreaga are nevoie sa-ti manifesti potentialul pe care stii ca il ai undeva, gata sa iasa la lumina. Cum ar fi lumea noastra daca toti oamenii geniali s-ar fi lasat coplesiti de frica si nu ar fi creat ceea ce folosim sau admiram noi azi (inventiile din tehnica, operele de arta, etc.)? Nu poti sa stii de ce esti capabil, pana incerci.

Cel mai bun moment sa scapi de frica e acum. Este timpul sa pasesti in noul an liber, deschis sa inveti lucruri noi, gata de actiune, gata de munca ce conteaza si care te va duce acolo unde vrei sa ajungi.

“Viata este minunata daca nu te temi de ea.” (Charlie Chaplin)

sursa-inimafericita.ro

2560x1440-white-solid-color-background

2 gânduri despre „Cum sa transformi frica în putere

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.