Osho despre dragoste si indragostiti


Odata, Osho a fost intrebat de unul din ucenicii sai : „In relatia mea de dragoste simt adeseori ca imi pierd sinele si incep sa ma simt ingradit de iubita mea. Ce pot face?”

cuplu2

 

Raspunsul lui Osho nu s-a lasat mult timp asteptat…
„Aceasta este una din problemele fundamentale ale dragostei. Fiecare indragostit trebuie sa o invete, nimeni nu o stie de la nastere. Ea se insinueaza putin cate putin, prin multa durere, dar cu cat apare mai devreme, cu atat mai bine. Fiecare fiinta umana are nevoie de propriul ei spatiu, asa ca trebuie sa nu dam buzna sau sa interferam in acel spatiu. A interfera este lucru natural pentru indragostiti, pentru ca fiecare dintre ei incepe sa il vada pe celalalt ca apartinandu-i. Ei incep sa gandeasca ca nu mai sunt separati de nimic. Ei nu mai gandesc in termenii „eu” ori „tu”, ci pornesc a gandi prin „noi”. Si tu faci asta, dar numai cateodata.

„Noi” este un fenomen foarte rar. Cateodata, pentru cateva clipe, indragostitii ajung intr-un punct in care acest cuvant capata semnificatie, atunci cand spun „noi”, iar „eu” si „tu” dispar unul intr-altul, hotarele suprapunandu-se. Aceste sunt insa momente rare, ce nu pot veni oricand. Nu poti ramane „noi” 24 de ore pe zi, dar tocmai acest lucru il pretinde fiecare indragostit, iar acest fapt creaza necazuri fara rost. Uneori, atunci cand te contopesti cu persoana iubita, deveniti o singura fiinta, dar acestea sunt clipe rare, pretioase, ce trebuie a fi pretuite si care nu pot dura, in nici un caz, o intreaga zi.

s560x316_Cuplu

Daca incerci sa prelungesti aceste clipe, nu faci decat sa le distrugi; apoi, intreaga frumusete va fi pierduta. Atunci cand clipa a zburat, nu se mai intoarce; sunteti din nou „eu” si „tu”. Tu ai spatiul tau, ea are propriul ei spatiu. Si fiecare dintre voi trebuie sa il respecte pe celalalt acum, astfel incat sa nu incalce spatiul celuilalt. Daca treci hotarul, il ranesti pe celalalt, incepi sa distrugi individualitatea celuilalt. Si, din cauza ca celalalt te iubeste, ea sau el va tolera acest lucru.

Tolerarea este altceva, un altceva nu foarte frumos. Daca celalalt nu face decat sa te tolereze, mai devreme sau mai tarziu, se va razbuna. Celalalt nu te poate ierta pentru asta si acest simtamant creste mereu, o zi, si inca o zi, si inca o zi… Dupa ce ai intrat fortat in spatiul celuilalt in o mie si unul de privinte, toate acestea se acumuleaza si, intr-o zi, ajung sa explodeze. Din aceasta motiv indragostitii ajung sa se certe. Cearta apare drept urmare a acestei constante interferari nepoftite. Iar atunci cand te bagi cu de-a sila in fiinta ei, ea va incerca sa faca acelasi lucru, si nimeni nu se va simti bine in acest fel.

self-healing-couple-large-2

De exemplu, sa spunem ca ea se simte fericita, iar tu te simti lasat deoparte pentru ca nu esti fericit. Te simti ca si cum ea te-ar fi inselat. „De ce este ea atat de fericita?” Este necesar ca voi amandoi sa va simtiti fericiti – aceasta este ideea. Asa ceva se petrece insa numai cateodata. Adeseori, insa, se intampla ca ea fie fericita si tu nefericit, sau tu fericit si ea nefericita. Trebuie sa intelegem asta, faptul ca celalalt are tot dreptul sa fie fericit fara tine… chiar daca acest lucru este dureros. Ti-ar placea sa ii fi alaturi, dar nu ai dispozitia necesara.

Daca insisti in mod artificial sa ii fi alaturi ii poti distruge fericirea… si amandoi aveti de pierdut astfel, intrucat daca ii distrugi fericirea, atunci cand vei fi tu fericit de unul singur, iti va distruge si ea fericirea. Putin cate putin, in loc de a deveni prieteni, va transformati in inamici. Cerinta de baza este ca celuilalt sa i se acorde libertatea absoluta de a fi el insusi. Daca ea este fericita, simte-te bine pentru ca este fericita; daca poti deveni fericit participand la fericirea ei, este bine. Daca nu poti face asta, las-o singura.

In Love Couple 1600X1200 Love Friendship Wallpaper

Atunci cand ea este trista si poti lua parte la intristarea ei, este bine. Daca nu esti capabil de lucrul acesta si ai impulsul de a canta si a te simti fericit, las-o mai bine singura. Nu incerca sa o silesti a o aduce la starea ta de spirit; las-o impreuna cu ea insasi. In acest mod, treptat, se cladeste respectul unuia fata de celalalt.

Acest respect devine fundatia templului dragostei.

~ OSHO ~

astrograma completa

Intoarcerea la iubire http://www.vidia.ro/afiliere/idevaffiliate.php?id=1&url=22
Intoarcerea la iubire 

Un gând despre „Osho despre dragoste si indragostiti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.