Fericirea noastră depinde de noi


Ne-am putea compara viața cu o balanță cu mai multe talere, fiecare corespunzând diferitelor părți din care este constituit universul nostru: familia, munca, distracțiile, prietenii etc. Fericirea noastră depinde de noi, de modul în care știm să menținem echilibrul între toate aceste talere și să facem în așa fel încât nici unul să nu aibă o greutate mai mare decât celelalte și astfel să ne tulbure existența.

rocks_on_balance_0

Ca să ne simțim echilibrați și împliniți în viață, trebuie să știm să ne “programăm” viața. Bineînțeles, nu e vorba să ne planificăm fiecare zi într-un mod habotnic. Dacă am proceda așa, cea mai mică schimbare neprevăzută ar fi de ajuns să ne dea peste cap tot programul. În plus, o asemenea programare a vieții e rutinantă și descurajantă. De aceea, nu trebuie să fim inflexibili, ori să excludem plăcerea noului.

Voința de a dispune cum vrem de timpul pe care-l avem la dispoziție trebuie să ia naștere din nevoia de a ne simți stăpâni pe noi, de a putea să luăm decizii înțelepte, de a ne bucura cu anticipație de anumite proiecte care nu depind nici de ceilalți, nici de circumstanțe. Cât e de trist să-i auzim pe oameni spunând lucruri de genul: „Mi-ar plăcea să fac asta sau asta, dar n-am niciodată timp!” Renunțând la lucruri mai puțin importante putem contribui la starea noastră de bine.fericit

Faptul că cineva nu este în stare să-și consacre o parte a timpului acelor activități care l-ar face cu adevărat fericit trădează o profundă lipsă de respect față de viață și de propria persoană. Mulți scriitori celebri și-au scris operele noaptea, la lumina lumânării, adică într-un moment în care puteau să-i acorde creației tot timpul lor. Unii au scris zeci de cărți fără să redacteze mai mult de o pagină sau doar câteva rânduri pe zi. Le plăcea să scrie și au scris. S-au organizat și au găsit timpul necesar pentru pasiunea lor.

Ajungem să ne reducem ziua la o alternanță monotonă serviciu – familie, deși am putea acționa: să eliminăm kilogramele în plus făcând sport, să stingem televizorul și să citim o carte, să ne întâlnim cu prietenii și să socializăm, nu doar virtual. Să nu uităm că fericirea și bunăstarea noastră depind, într-o mare măsură, de noi, de dragostea pe care o oferim celorlalți și de modul în care știm să o și primim.

David Eliot

astrograma completa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.