Alege-ţi cuvintele cu mare grijă!


Înfiriparea în minte a cuvântului „eşec”, este un îndemn la contemplarea chestiunii curente, în lumina unei conştienţe sporite.these-ancient-writing-utensils-may-actually-help-to-keep-your-fragile-mind-intactCuvântul „eşec” şi sinonimele sale „insucces, înfrângere, nereuşită, decepţie, fiasco etc.” sugerează un mod de gândire care nu admite decât două posibilităţi: eşecul sau succesul. Puţine lucruri din Univers sunt exclusiv în alb şi negru; totuşi, o mare parte din limbajul nostru le zugrăveşte ca şi cum ar fi astfel. Cuvântul „eşec” semnifică o paradigmă ce şi-a pierdut orice urmă de subtilitate, rafinament. Atunci când socotim ceva ce am făptuit, ori pe noi înşine, drept un fiasco, noi ne blocăm capacitatea de a percepe adevărul, care este, fără îndoială, semnificativ mai complex. Mai mult decât atât, noi ne rănim pe noi înşine. Tot ce trebuie să faci este să rosteşti sau să citeşti cuvântul „eşec„; şi să observi ce impresii şi emoţii îţi stârneşte.Modele-de-succes-pentru-tineri--la-BUZZ-CAMP-2013

Este posibil ca, înainte vreme, acest termen să nu fi fost încărcat cu toată această povară de negativitate; şi să se fi referit doar la ceva care nu a decurs conform planului. Din nefericire, în cultura noastră, el poartă, adeseori, conotaţii extrem de negative, depreciative; de pildă, atunci când unei persoane i se ataşează acest calificativ, cu sensul de „om de nimic”; deşi, în realitate, nu este cu putinţă să fie astfel subestimată, umilită şi „încondeiată” o fiinţă atât de vastă şi rafinată, precum omul. Acest cuvânt are, de asemenea, rolul unui mijloc de intimidare, împiedicându-ne să riscăm, de teama unui eşec. A ajuns oarecum să întruchipeze cel mai defavorabil rezultat posibil ori cea mai nefericită întorsătură a evenimentelor. Termenul „eşec” este într-atât de încărcat cu o energie de vibraţii grosiere, a fricii şi lipsei de conştienţă, încât avem cu toţii de câştigat, dacă ne studiem îndeaproape propriul fel de a-l utiliza; întrucât limbajul pe care folosim ne influenţează modul de a gândi şi de a simţi.

securedownload (1)

Următoarea dată când ai impresia că eşti un „ratat„, sau îţi este teamă de un posibil insucces, fii convins că te afli sub influenţa unui mod anacronic de percepere a lumii! Încolţirea în minte a cuvântului „eşec„, este un îndemn la contemplarea chestiunii curente, din perspectiva unei conştienţe luminate. Dacă aduci acest cuvânt şi tot „bagajul” său – toate conotaţiile sale, în lumina conştienţei, atunci nu vei cădea pradă întunecimii, negurii sale. În propriu-ţi sistem de utilizare a limbii, tu poţi alege, dacă doreşti, să nu mai foloseşti deloc acest termen. Astfel, îţi va fi mai uşor să rosteşti răspicat adevărul situaţiei, deschizându-ţi orizontul mental înspre subtilităţile şi posibilităţile pe care cuvântul „eşec” nu le-ar fi îngăduit vreodată.

Alege-ţi cuvintele cu mare grijă!
Termenul „eşec” şi conotaţiile sale
.astrograma completa

2 gânduri despre „Alege-ţi cuvintele cu mare grijă!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.