Libertatea este dobândită prin conştienţă, întrucât ne oferă oportunitatea de a alege.
Viaţa este o călătorie constituită din succesiunea paşilor pe propria cărare evolutivă, care ne poartă pe o cale sinusoidală, a evoluţiei perpetue. În fiecare zi, ni se înfăţişează miriade de ocazii favorabile metamorfozării în versiunea imediat următoare a Sinelui nostru Superior. La un moment dat, se creează un context, se iveşte o oportunitate de a manifesta o reacţie, o atitudine ori un comportament cu totul diferite; câteva clipe mai târziu, un factor perturbator oarecare ne tulbură apele; într-o altă zi, constatăm că dorim să ne desprindem de o anumită circumstanţă, dar nu suntem siguri că ne este cu putinţă. În cele din urmă, ne pomenim blocaţi pe un făgaş, fiindu-ne aproape imposibil să ne eliberăm. S-ar putea chiar să facem, iar şi iar, aceleaşi alegeri; deoarece nu ştim cum să alegem în mod diferit. Mai degrabă decât să urmeze o traiectorie evolutivă clară, cărările personale s-ar putea să ne poarte, la nesfârşit, în cerc; acţiunile şi alegerile noastre având finalităţi predictibile. În aceste momente, conştienţa poate reprezenta primul pas înspre schimbare.
Conştienţa reprezintă abilitatea de a înţelege, de a pătrunde ceea ce facem. Ne observăm pe noi înşine, remarcându-ne reacţiile, acţiunile şi alegerile, din perspectiva unui spectator detaşat. Conştienţa este primul pas către o schimbare autentică; dat fiind că nu putem iniţia o schimbare, dacă nu suntem convinşi de necesitatea producerii acesteia. Treptat, se instalează viziunea clară asupra motivelor subiacente acţiunilor noastre. După aceea, devine dificil să nu ne schimbăm, întrucât ne vom fi trezit la adevărul de dincolo de comportamentele noastre. De asemenea, mijeşte înţelegerea că, în aceeaşi măsură în care noi suntem sursa, cauza rădăcină a comportamentelor manifestate, suntem, totodată, iniţiatorii schimbărilor dorite.
Gradul de libertate depinde de nivelul de conştienţă. Mai degrabă decât să ne complăcem în convingerea că suntem prinşi într-un ciclu repetitiv, fără putinţa de a ne elibera, începem să înţelegem că jucăm un rol esenţial în crearea existenţei noastre. Indiferent dacă suntem conştienţi sau nu, nouă ne revine responsabilitatea de a adopta comportamentele caracteristice şi de a face alegerile decisive. Trecutul şi prezentul nu ne mai determină viitorul, dacă optăm pentru conştienţă. Suntem liberi să ne transcendem limitările de odinioară, să facem alegeri originale şi să întreprindem acţiuni temerare. Înnobilate de conştienţă, cărările noastre nu pot decât să ne poarte pe o traiectorie evolutivă; deschizându-ne, totodată, înspre noi experienţe şi noi modalităţi de a fi. Prin intermediul conştienţei, vom evolua în mod lucid, responsabil.
Exista o mare diferenta intre constiinta si constienta pe care din pacate multi „spiritualisti” le confunda sau altfel spus le baga in aceeasi oala.
Thanks
ApreciazăApreciază