Mânia, ca emoţie negativă


Mânia se poate transforma, cu uşurinţă, într-o reacţie obişnuită, la orice stimul exterior negativ; un mijloc de îndreptare a acestei situaţii este conştientizarea momentelor şi motivelor de furie.

anger

În răstimpuri, suntem cuprinşi de mânie, iar sursa acestui simţământ se regăseşte într-un lăcaş lăuntric, pe care trebuie să îl identificăm, să îl conştientizăm şi să îl exprimăm. În aceste momente, recurgerea la modalităţi inofensive, „sănătoase”, de a ne onora mânia, este de o importanţă vitală, întrucât reprimarea acesteia poate prejudicia sănătatea şi echilibrul. Cu toate acestea, mânia se poate transforma într-o deprindere, în emoţia noastră obişnuită, ori de câte ori ne confruntăm cu o problemă sau o turnură nefericită a situaţiilor de viaţă. Cauza rezidă în exprimarea predilectă a mâniei, în contrast cu celelalte emoţii negative, cum ar fi tristeţea. A ne lăsa cuprinşi de mânie ne poate induce senzaţia că am pornit deja la acţiune, în privinţa problemei noastre. Totuşi, în aceste cazuri, nelipsita noastră mânie ne stăvileşte atât abilitatea de a ne exprima celelalte emoţii, cât şi de a acţiona, în viaţă.

Poze Desktop Wallpaper Ochi Tristi


În cazul în care mânia se manifestă în acest mod, în existenţa ta, primul pas înspre remedierea situaţiei, presupune a-ţi conştientiza momentele de furie. S-ar putea să remarci un tipar specific. De pildă, ai putea constata că este fie prima ta reacţie la orice stimul exterior negativ, fie reacţia frecventă la un anume tip de situaţie. Dacă tiparul nu se evidenţiază imediat, ai putea ţine un jurnal, în care să consemnezi răbufnirile de furie şi prin care să discerni motivul lor subiacent. Avantajul acestor însemnări zilnice este explorarea în profunzime a mâniei – de la identificarea membrilor familiei care îşi manifestau în mod frecvent furia, până la conştientizarea simţămintelor induse de răbufnirile de furie ale celorlalţi. Acest gen de conştienţă poate fi un eficient, extraordinar agent al transformării.

happiness_0

Mânia se poate dovedi un aliat puternic, întrucât abundă într-o energie pe care o putem valorifica, pentru a produce schimbări semnificative, în lume. Este una dintre cele mai cathartice emoţii; şi poate purifica, în mod eficient, sistemul emoţional. Cu toate acestea, atunci când devine o deprindere, îşi pierde capacitatea transformatoare şi stăvileşte evoluţia şi dezvoltarea personală. Identificarea rolului deţinut de mânie, în propria ta existenţă, precum şi restaurarea acestei emoţii, prin restabilirea funcţionării sale adecvate şi prin reconsiderarea adevăratului său rol,  poate aduce un nou suflu de energie şi expansivitate, vieţii tale emoţionale. 

astrograma completa

de Madisyn Taylor


Un gând despre „Mânia, ca emoţie negativă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.