Prilej de colaborare


Oamenii cu pretenţii de atoatecunoscători sunt, pur şi simplu, blocaţi într-un tipar de gândire şi comportament; având, probabil, o stimă de sine scăzută.

Intuitie-op-de-werkvloer

Cei mai mulţi dintre noi au întâlnit, de-a lungul vieţii, un reprezentant al unei tipologii umane la care se poate face referire, cu acurateţe, drept aşa-zis atoateştiutor. Acest tip de persoană pretinde să cunoască, în mod amănunţit, orice subiect de discuţie şi tinde să domine conversaţia. De asemenea, nu agreează deloc să-i fie pusă la îndoială atotştiinţa şi trece prin momente dificile atunci când chiar trebuie să-şi recunoască greşelile ori neputinţa.

stress

A te afla în preajma unui asemenea atoatecunoscător este, fără îndoială, istovitor, deoarece nu se produce vreun schimb de energie între voi. Mai degrabă, devii un membru al audienţei, în preajma acestor persoane, din pricina nevoii lor de a se afla în centrul atenţiei. Atenţia şi respectul constituie, probabil, cele două atitudini, sentimente la care râvnesc reprezentanţii acestei tipologii umane; şi, la un moment dat, ei au decis că „a le şti pe toate” este calea de a-şi îndeplini cerinţele sufleteşti. De-a lungul timpului, au rămas blocaţi în acest tipar, fără a lua în considerare că nu mai este funcţional. Este posibil să îi înspăimânte experienţa de a asculta, de a fi receptivi, de a afla ori a învăţa ceva nou, fiindcă nu le este deloc familiară.

inner-self


Pe de o parte, atunci când detectăm nevoia copilărească din spatele măştii de încredere în sine arborate de atoatecunoscători, este posibil să simţim compasiune pentru aceşti oameni şi chiar să le tolerăm abordarea unilaterală a conversaţiei, din dorinţa de a nu le răni sentimentele. Pe de altă parte, s-ar putea să ne simţim secătuiţi şi să avem tendinţa de a evita, întru totul, interacţiunea cu aceste persoane.

fericirea-protejeaza-inima-18457511

Calea de mijloc între aceste moduri de simţire este a încerca un sentiment de simpatie pentru o asemenea persoană, dorindu-ne o relaţie mai strânsă. Poate alegem să manifestăm o atitudine plină de amabilitate şi bunăvoinţă; reconciliind, astfel, diferenţele şi diferendele pe care le creează modul specific de relaţionare al unui asemenea tip de persoană. A vă exprima, cu simplitate, dorinţa de apropiere, le poate deschide inima iar, în ceea ce vă priveşte, vă poate oferi prilejul de a cere ceea ce vă este necesar, în cadrul relaţiei — ceea ce constituie un prilej de cooperare.

de Madisyn Taylor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.