A-ţi lua rămas bun de la anxietate


Vă prezentăm un pasaj din cursul online „A lăsa anxietatea în urmă„.

Observarea fricii şi Eliberarea de trecut

A ne modifica reacţia, în situaţii potenţial generatoare de frică, necesită timp şi răbdare;  iar un proces treptat este singura modalitate de a obţine rezultate de durată.

Fear3

O poveste înspăimântătoare (şi nu „incitant” sau  „amuzant” de înspăimântătoare!)

Frica se acumulează în interiorul nostru şi o putem reţine, ascunde, pentru un timp; dar, în cele din urmă, îşi va croi drum la suprafaţă, într-un fel sau altul. Atunci când există o mare acumulare de frică în interiorul nostru, trebuie să alocăm o cantitate considerabilă de energie, activităţilor ingenioase de control, reţinere, ascundere, apărare, negare, mascare, creare a falselor aparenţe, ridicare a barierelor de protecţie… toate având scopul de a-i împiedica pe ceilalţi să ne descopere vulnerabilitatea. Acest comportament este similar celui adoptat de o corporaţie falimentară, ruinată. Sunt adoptate felurite măsuri istovitoare, consumatoare de resurse vitale, pentru a ascunde adevărul, în vreme ce ruina macină compania, din interior. Acesta este şi efectul acumulării de temeri, asupra noastră.

foggy-glass

Însă, mai mari decât eforturile depuse pentru a ne ascunde frica, de ceilalţi, sunt eforturile depuse pentru a evita noi înşinetrăirea ei. Cu scopul de a ne proteja de o frică paralizantă, sistemul psihic va lucra insidios la reprimarea acesteia, pentru a ne împiedica să conştientizăm cantitatea de temeri acumulate. Totul se va încadra, aparent, în parametrii normali, până când nu vom mai reuşi să o reţinem şi să o ascundem. Se vor declanşa atacuri de panică, vom resimţi o anxietate severă, vom manifesta comportamente compulsive. Apoi vom recurge la medicaţie, pentru a ne menţine pe linia de plutire; toate acestea, în speranţa de a neutraliza spaimele lăuntrice.

Dar cum se acumulează frica? Atunci când suferim o traumă – un eveniment care ne înspăimântă, indiferent dacă este vorba despre abuz fizic, conflict, abuz emoţional, accident, pierdere; oricare ar fi cauza – avem tendinţa de a ne disocia de frică. Cu scopul de a se concentra asupra supravieţuirii, sistemul psihic separă frica de conştienţă, de nivelul conştient al minţii şi o compartimentalizează la nivel inconştient. Frica rămâne neprelucrată, în interior, aşteptând o soluţionare, iar noi rămânem, la rândul nostru, într-o vagă stare de nesiguranţă, nutrită la nivel inconştient.

8-brain-fear


De fiecare dată când suferim o nouă traumă, se acumulează tot mai multe temeri nesoluţionate, până când, în cele din urmă, frica atinge asemenea proporţii, încât simpla sa reţinere şi ascundere se transformă într-o ocupaţie „cu normă întreagă”. De parcă ai cântări în jur de 150 kilograme şi ar trebui să ingurgitezi cantităţi pantagruelice de hrană, pentru a atinge senzaţia de saţietate. Frica se acumulează precum greutatea în exces – şi uneori, acestea două se asociază, merg mână în mână.

Totuşi, iată şi partea pozitivă a unei acumulări de temeri: Există o anumită cantitate pe care o poţi „duce”! Şi, în condiţiile unei cantităţi limită, dacă te-ai elibera de o parte din temeri, ai avea mai puţin de suportat. Iar dacă te-ai elibera de cea mai mare parte, nu ar mai fi nevoie de toate serviciile de întreţinere a aparenţelor, de toate expedientele, mijloacele ingenioase, de mascare, de medicaţie etc.

În cazul în care te-ai elibera de frică, ar deveni, totodată, inutile, şi eforturile de a o evita, de a o masca, de a o ascunde. De asemenea, ar deveni de prisos toate stratagemele de control, întrucât te-ai simţi în siguranţă. Cum s-ar schimba perspectiva asupra propriei existenţe? Dar relaţiile tale? Ei bine, merită, cu siguranţă, efortul de a afla!

februarie

Dar în ce mod trebuie să procedezi, pentru a te elibera de frică? În câteva cuvinte, pentru a da drumul temerilor interioare, deprinde-te să le conştientizezi şi să fii prezent, atunci când răbufnesc la suprafaţă. Este destul de simplu, dar nu e nici uşor, nici rapid. Cu toate acestea, este posibil şi merită osteneala.

Imaginează-ţi că, în interiorul câmpului tău energetic, se află o sferă de energie care constituie frica ta. Închipuie-ţi că acest bulgăre este suma temerilor pe care le-ai acumulat de-a lungul întregii tale existenţe, şi chiar cu mult înaintea acesteia; şi că toate experienţele care te-au înspăimântat, mai mult sau mai puţin, s-au adăugat acestui bulgăre de temeri.

bucuria

Poate că însăşi dimensiunea actuală a sferei de frică contribuie la declanşarea, cu uşurinţă, a acestei reacţii, care ne copleşeşte, periodic. Ori de câte ori frica trece în prim plan, ne afectează capacitatea de a face faţă cu succes provocărilor vieţii, de a lua decizii bune şi, în cazul cel mai fericit, ne împiedică să ne simţim bine. În cel mai rău caz, devenim temporar paralizaţi.

Acest program a fost conceput pentru a diminua cantitatea de frică lăuntrică, precum şi pentru a facilita abordarea vieţii într-un mod senin, pe deplin prezent şi încrezător în sine. Orice program care are drept obiectiv eliberarea de frică contribuie la conştientizarea anumitor temeri. O etapă a procesului de eliberare de frică aduce înţelegerea că eşti capabil să o trăieşti şi să supravieţuieşti, să faci faţă acestei trăiri. În acest fel, de fiecare dată când teama îşi va croi drum la suprafaţă, o vei înfrunta şi soluţiona, cu mai mult curaj.

curajos-cel-ce-nu-are-frica-care-stie-sa-si-invinga-frica-sa-600x317

Teama este emoţia cel mai greu de înfruntat, deoarece atinge miezul sistemului Fiinţei, mecanismele de supravieţuire. Depăşirea fricii necesită timp; prin urmare, nu fiţi descurajaţi, dacă progresaţi cu paşi mărunţi, mai ales la început. Mergeţi mai departe!

TEMA  pentru Prima Lecţie


1. Petreceţi cel puţin 10 minute, de două ori pe zi, concentraţi, în spaţiul sacru al inimii voastre, şi respirând într-un ritm profund, încet, uniform. Acordaţi-vă cel puţin o săptămână, pentru a consolida fundaţia reprezentată de această practică simplă, dar puternică, înainte de a trece la a Doua Lecţie.

Woman meditating on the beach at sunset.

 Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi: 

Say Goodbye to Anxiety

 

de Max Highstein 

Un gând despre „A-ţi lua rămas bun de la anxietate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.