Imaginea de Sine


 

Imaginea de SineCe crezi tu despre tine, și ceea ce poți să faci pe lumea asta ?

Dar despre ceea ce nu poți ?

Dar despre ceea ce crezi că meriți ?

Pe ce te bazezi atunci când acționezi într-un fel sau altul în anumite situații-cheie din viața ta, atunci când, de exemplu, destinul tău depinde de o alegere înțeleaptă ? Și pe ce se bazează diferența dintre un om de succes și unul care se luptă zilnic cu auto-sabotajul ? Pe imaginea de sine, desigur.

Ea dictează care sunt limitele tale, până unde ți se întinde zona de confort, ea descrie cine ești și ce vei face. Nu poți să ajungi mai departe de cât îți permite propria imagine de sine…până nu o schimbi. Iar apoi, vei ajunge până unde îți permite noua imagine de sine.

eu insumiEa filtrează obiectivele pe care ți le-ai stabilit, și, dacă nu sunt în concordanță cu ea, le respinge sau le modifică, fără ca tu să știi că acest lucru s-a întâmplat în subconștientul tău. Și uite așa, te poți trezi într-un cerc vicios de autosabotaj, fără să știi ce se petrece și mai ales cum să ieși din el.

Din acest motiv, consider că imaginea de sine e un subiect mai mult decât important în dezvoltarea ta personală.

 

Ce este ea ?

Imaginea de sine e o reprezentare mentală (reprezentarea nu-i tot una cu realitatea, bien sur), formată de-a lungul istoriei tale de viață, care își are sălașul în subconștient. Anumite aspecte tot mai „scot capul” și apar și în spectrul conștient – însă marea masă a iceberg-ului e, ca întotdeauna, sub apă.

Imaginea de sine e o constelație de credințe despre propria persoană, sau, ca să folosim încă o metaforă, holograma interioară pe care o ai ca reprezentare a ta. Hologramele nu sunt nici ele reale.

Felul în care te percepi pe tine însuți – de la emoțiile pe care le ai legate de propria ta persoană în diferite situații, la credințele despre sine (cine ești, ce faci, ce meriți, cum ești) și până la imaginea corpului tău (și atitudinea de acceptare ori respingere față de cum arăți) – constituie imaginea ta de sine.

holograma

A ta cum e ?

Dacă ești narcisic, atunci va fi ușor supradimensionată, cu o parte din rădăcini în realitate dar și în iluzii despre cât de capabil(ă) ești în anumite circumstanțe.

Dacă ai stimă de sine scăzută și mai ești blocat în arhetipul victimei, atunci imaginea ta de sine va fi distorsionată în mod negativ. În principiu, vei simți că nu meriți multe dintre lucrurile bune care pot veni pe cărarea vieții tale. Iar dacă ele totuși se încăpățânează să vină, vei considera că a fost doar o chestiune de noroc momentan.

Făcând parte din populația generală, ai 70% șanse să ai o imagine de sine inadecvată: fie minată de îndoieli, ori contaminată de impresia că nu ești suficient de bun(ă) așa cum ești, și că trebuie să tragi mai mult, să ai mai mult până să-ți dai voie să te simți împlinit(ă) cu tine însuți. Diferența e întotdeauna de grad.

Am cunoscut un băiat care nu considera că e suficient de atrăgător încât fetele să se uite la el, așa că nu vedea acest lucru în realitatea înconjurătoare – chiar și atunci când se întâmpla în fața ochilor lui. În realitate, chiar existau fete care se uitau la el, ba chiar cu admirație. I-am arătat asta cu degetul de câteva ori. Odată, eram în parcare la Kaufland, și stăteam degeaba în mașină, așteptând să treacă niște rafale de ploaie violentă. Și cum stăteam noi degeaba acolo, în mașina parcată alături de a noastră am zărit două tipe cărora „li se scurgeau ochii” după amicul meu, atente la fiecare dintre gesturile lui. El a concluzionat că era doar o întâmplare, nu avea cum să fie pe bune.

Când credințele tale nu susțin realitatea exterioară, mintea ta va găsi diferite căi prin care să distorsioneze interpretarea faptelor. Altfel spus, vei căuta (și vei găsi!) în realitatea exterioară tot felul de dovezi care susțin credințele pe care le ai deja, și vei ignora sau distorsiona dovezile contrarii. Așa e mintea noastră, ușor încăpțânată.

 

De aceea schimbarea credințelor poate fi un pic dificilă uneori, mai ales la început, până se obișnuiește mintea imagine_sinecu imaginea cea nouă.

Clienții cu care lucrez în coaching îmi spun adeseori: „Nu mă văd eu pe mine făcând asta.” – mai ales când trecem granița zonei lor de confort. Foarte bine, atunci poate că este timpul să te vezi! Începând de azi.

Așadar…

Ce e de făcut ?

Păi ce să fie? Schimbă-ți imaginea de sine și începi să crezi în tine, ce mare filozofie?

Începi să te vezi așa cum poți să fii.

Îmbrățișează posibilitatea

Marea problemă cu oamenii care își setează țeluri înalte și nu le ating este că nu se văd cu adevărat făcând acele lucruri pe care le visează.

De fapt, se văd, dar o fac așa… „cu jumătate de inimă” – cealaltă jumătate fiind dominată de îndoieli și teama că s-ar putea să nu se întâmple acel „ceva”, sau că nu vor fi în stare să reușească. Când curajul din inima ta ajunge să devină mai mare decât îndoielile și teama, atunci vei începe să ai cu adevărat succes.

Când posibilitatea de a atinge țelul tău devine în mintea ta la fel de reală și de posibilă ca orice alt lucru pe care știi că-l poți face (de exemplu, să te trezești mâine de dimineață și să te speli pe dinți), atunci imaginea ta de sine ta va deveni congruentă cu țelul tău. Ușor de zis, ceva mai greu (dar nu imposibil) de făcut.

827ppzg5i8zbAi nevoie de credința că vei reuși la un moment dat.

Vrei să crești o firmă până la zeci de angajați și să ai super succes în afaceri? Foarte bine! Posibilitatea există. Uită-te doar la cei care au reușit și nu aveau nici pe departe nivelul tău de inteligență sau oportunitățile pe care le ai tu. Dacă îți plac munții și vrei să urci pe Vf. Moldoveanu, începi în primul rând prin a urca pe munți. Cu fiecare urcare, cu fiecare cucerire, vei prinde curaj și încredere, îți extinzi experiența, îți exersezi abilitățile și-ți extinzi, bineînțeles, imaginea de sine.

Vorba unui citat de pe internet: Dacă vrei să fii mândru de tine, fă lucruri de care să fii mândru.

Folosește-ți imaginația pentru a construi și a sculpta

Majoritatea lucrurilor frumoase care s-au întâmplat pe lume au încolțit și rodit mai întâi în imaginația cuiva, și abia apoi au fost materializate în plan real. De aceea te încurajez să folosești această minunată facultate a minții umane pentru a sculpta noua ta imagine de sine. Oricum o folosești mai tot timpul, adeseori pentru a te îngrijora. Cum vrei să fii? În sculptură, este deopotrivă important ceea ce înlături cu dalta, precum și ceea ce rămâne (forma).

Dacă îți dorești să fii cineva sau ceva anume, te încurajez să flirtezi cu ideea asta înăuntrul minții tale până când posibilitatea devine reală. Aruncă la gunoi vechile tipare mentale, și dacă ți-ai propus un țel rezonabil, poți să te vezi făcând acele lucruri.

Imaginația este una dintre portițele prin care putem influența subconștientul nostru.

Citește biografiile oamenilor mari pe care-i admiri

Cu siguranță, există oameni celebri pe care-i admiri – fie antreprenori, artiști, comandanți de armată, sau mai știu eu ce. Fă-ți cadou câteva cărți despre viețile lor. Biografiile sunt o specie aparte de literatură, te pot inspira și ajuta în dezvoltarea ta. Pe măsură ce le citești, dă-ți seama care erau o parte dintre credințele omului respectiv. Intenția aici nu e să te compari cu ei și cât de grozavi erau, și nici să emulezi o parte dintre trăsăturile lor. Nicidecum. Ceea ce îți doresc să concluzionezi după ce arunci o privire în viețile oamenilor de succes este că ei vedeau lumea într-un anume fel. Acel model al lumii le-a folosit lor în atingerea succesului.Gândește-te la Steve Jobs și filozofia lui de viață, de exemplu. Fiecare dintre ei  și-a constelat propria serie de credințe și reprezentări mentale ale lumii, care i-au servit și ajutat pe drum.

alex-selfPrin urmare, îți vei da seama acum că holograma despre care vorbeam mai sus este maleabilă, și că „e loc de mai bine”.

Lasă-te, așadar, inspirat(ă) de acești oameni pentru a-ți lua destinul în mâini și a-ți configura propria hartă mentală, știind că poți să devii ceea ce ești menit(ă) și îți dorești  în mod rezonabil — să devii.

Aplică gândirea pozitivă propriei persoane, nu circumstanțelor exterioare

Deși nu știu exact ce înseamnă „gândire pozitivă”, și cu atât mai puțin ce înseamnă pentru tine, știu că dacă o aplici în viața ta, asigură-te că o aplici în primul rând propriei imagini de sine, și abia apoi circumstanțelor exterioare.

Scapă de judecățile globale

Când faci greșeli, nu înseamnă că ești mai prost sau incompetent. Înseamnă doar că faci greșeli. Mai înseamnă și că poți să înveți din ele și să treci mai departe. Nu te mai crampona așa de tare de imperfecțiunile tale și boacănele pe care le faci de-a lungul drumului – și în niciun caz nu te eticheta drept prost sau incapabil doar pentru că greșești. Mulți oameni iau feedback-ul negativ drept o lovitură grea dată stimei lor de sine.

download9Pe scurt, nu te identifica cu greșelile și eșecurile tale

Mult succes!

Și ține minte: animalele nu își pot seta obiective. Oamenii sunt singurii care pot.

sursa-.motivational.ro

Un gând despre „Imaginea de Sine

 1. DA….imi re-reamintesc mereu de o micuta discutie,cu fiul meu cand era in primul an de liceu.
  Pt.a participa la,,MIS BOBOC”….intr-un cuvant,a facut tot felul de pregatiri.
  Dar..dupa epectacol–cu premii bineinteles-..STUPOARE:
  -Si ce premiu ai luat?
  -Nu-i totul sa castigi…TOTUL E S-A PARTICIPI.
  ….si cu cat sarg si speranta s-a pregatit…2saptamani…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MiluJurnal

Jurnal de lectură, călătorie, capricii și delicii

Meteoedu

Amanece un nuevo dia

Victor Ilina

O încercare

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

SCRIPTEUM

Blog de escritura

mayyadahali

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat: