Energia legata de a da si a primi


nnnnObserv anumite tendinte in cererile de ajutor pe care le primesc din partea clientilor mei, pe facebook si in timpul emisiunilor mele radiofonice, precum si de la alti oameni din viata mea. In ultima vreme, o mare problema pare sa fie cea a dezechilibrelor fluxului energetic in cadrul relatiilor, intre ceea ce cunoastem ca fiind a da si a primi. Asta face toata lumea intr-o relatie, da ceva cuiva si primeste inapoi de la el. Dar, acest lucru nu se intampla intotdeauna. Deseori, cineva da mai mult decat primeste, altcineva primeste fara sa dea nimic in schimb. Cum facem diferenta intre a primi si a lua, atunci cand stim ca e timpul sa ne oprim din dat si cum sa primim de la ceilalti, fac toate parte, acum, din noua dinamica a relatiilor

In orice relatie, fluxul energiei trebuie sa fie echilibrat. Asta nu inseamna ca toata lumea da in aceeasi masura, tot timpul, inseamna ca exista un echilibru in curgerea energieim astfel incat toata lumea sa simta ca intrarile si iesirile sunt echivalente (observati ca nu am folosit termenul egale). Nimeni sa nu simta ca se profita de pe urma lui sau ca da mai mult decat ar trebui sau ar dori, toata lumea participa si simte ca are loc un schimb de energie. Folosesc termenulechivalent si nu egal, pentru ca, in orice relatie, vom da mai mult in acele domenii in care suntem mai talentati sau ne simtim mai puternici. De exemplu, o persoana care gateste bine, probabil va gati mai mult, daca partenerul nu se pricepe la asta. Sau, cel caruia ii place munca in gradina se va ocupa mai mult de gradinarit. Cel care este mai obsedat de ordineva face mai multa curatenie in casa, daca celalalt este mai imprastiat. Problemele apar atunci cand dam cuiva care ia si nu primeste.

Cel care primeste este cineva capabil sa intoarca cantitati echivalente de energie celui care a dat, astfel incat fluxul de energie sa fie echilibrat. Pe de alta parte, cel care ia este cineva care, din diverse motive, nu inapoiaza nici un fel de energie celui care da – fie pentru ca nu poate, nu vrea, nu crede ca poate sau nu stie cum (de obicei, este o combinatie a tuturor acestor motive). Cand ne confruntam cu o persoana care ia, prima noastra reactie este sa dam din ce in ce mai mult, pana cand ne vor da si ei, intr-un final, energie inapoi. Insa acest lucru nu se va intampla si ei vor continua sa ia energie, pana cand noi, frustrati, ne oprim din dat. Atunci, vor gasi pe altcineva care sa le dea. Nu poti sa transformi un om care ia, intr-unul care primeste, asta este o alegere pe care ei singuri trebuie sa o faca si ea implica o transformare profunda, ce nu poate fi facuta decat de o putere superioara voua.

Problema nu este numai cu cei care iau, care sunt limitati de credinta ca nu e destul, ca ei nu sunt destul, ca nu au nicio putere si cu problemele lor legate de pretuirea de sine, de lipsa lor de valoare si de merit. Cel care da alege deseori un om care ia, intrucat, cel care da are probleme cu primitul, nu crede in intreaga valoare a ceea ce da si are el insusi probleme de pretuire de sine. Desi s-ar putea sa il descrie pe cel care ia ca fiind un aspirator care absoarbe totul, ganditi-va si la ce scoate aspiratorul – praf si mizerie. Cei care iau nu dau inapoi, deoarece nu cred ca ar avea ceva de dat, sunt tristi, nesatisfacuti si se simt inferiori, chiar daca probabil ca iubesc toata energia pe care le-o dati si o iau cu bucurie de la voi

2013 - 1Exista doi pasi pentru a avea relatii echilibrate din punct de vedere energetic, cu intrari si iesiri echivalente (nu neaparat egale). Primul pas este acela de a va cultiva capacitatea de a primi. Fie ca sunteti cel care da, fie cel care ia, capacitatea de a primi (nu cea de a da sau de a lua) este cea care creeaza dezechilibrele energetice din relatiile voastre. Cel de-al doilea pas este acela de a va cultiva pretuirea de sine si sentimentul de indreptatire. Problemele voastre legate de sentimentul propriei valori sunt cele care va impiedica sa fiti o persoana care primeste si doar a da, in mod constant, altora, conduce la dezechilibre. Exista si probleme legate de putere aici, pentru ca persoana care insista sa fie cea care da este cea care controleaza cantitatea, momentul, curgerea si directia energiei din relatii. Acum aveti ceva de luat in considerare, atunci cand va ganditi sa va permiteti sa primiti si sa dati, sa va alegeti parteneri care au ce sa va dea si sa invatati in toate relatiile, sa va bucurati de echilibrul impartasirii, de parteneriat si de energie echilibrata.

In fine, daruiti cu inima deschisa si fara asteptari, dar echilibrati-va darul cu dorinta de a primi si va veti asigura ca sunteti impliniti si intregi.

Copyright (c) 2013 – Jennifer Hoffman. http://enlighteninglife.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.