IMAGINEA DE SINE – CHEIA PENTRU O VIAȚĂ MAI BUNĂ


  • 11461761-man-watching-his-wife-looking-at-the-mirror-applying-make-upCea mai importantă descoperire psihologică a acestui secol este cea a „imaginii personale”. Indiferent că ne dăm seama sau nu, absolut toți avem o imagine mentală despre propria persoană. Poate fi una vagă și prost definită, astfel încât să nu fie recognoscibilă de către conștient.
Imaginea personală este părerea despre „ce fel de persoană sunt”.Ea este produsul propriilor convingeri despre noi înșine. Aceste convingeri sunt rezultatul experiențelor trecutului. S-au format din succese și eșecuri, din umilințe, din triumfuri și din felul cum au reacționat alții față de noi, mai ales în perioada copilăriei. Din toate acestea am construit mental un „sine” (sau o imagine de sine).

Această imagine personală este cheia pentru a trăi maî bine și aceasta din cauza a două importante descoperiri:

1. TOATE ACȚIUNILE, SENTIMENTELE ȘI COMPORTAMENTUL — SUNT ÎNTOTDEAUNA ÎN CONCORDANȚĂ CU IMAGINEA PERSONALĂ.

Pe scurt, vom acționa „conform” persoanei pe care o concepem în ceea ce ne privește. Și nu numai atât. Pur și simplu nu putem acționa altfel, în ciuda tuturor eforturilor conștiente și a voinței. O persoană care se consideră ghinionistă își va programa subconștientul în așa fel încât acesta va găsi o cale spre eșec.

Imaginea personală este o „premisă”, o bază pe care se construiește întreaga personalitate și comportamentul. Și funcție de această matrice psihică, experiențele noastre par să verifice, și deci să întărească imaginea personală, ajungându-se la un cerc vicios din care cu greu mai putem ieși.

De exemplu, o persoană care are o imagine de sine conform căreia nimeni n-o place, se va trezi că este evitată de cei din jur. Ea pur și simplu invită această reacție de respingere. Expresia facială, maniera veșnic abătută, nerăbdarea de a plăcea sau ostilitatea subconștientă față de cei pe care anticipează că o vor jigni — toate acestea fac să fie îndepărtați cei pe care i-ar fi putut atrage.

2. IMAGINEA PERSONALĂ POATE FI SCHIMBATĂ.

Numeroase cazuri au demonstrat că nimeni nu este nici prea tânăr, nici prea bătrân ca să-și schimbe imaginea personală și să înceapă o viață nouă.

Unul dintre motivele pentru care transformarea personală pare dificilă sau irealizabilă este faptul că eforturile noastre de schimbare nu se îndreaptă decât asupra circumferinței eului, și nu asupra centrului acestuia. Mulți participanți la cursul de dezvoltare și armonizare personală îmi spun ceva de genul: „Dacă este vorba de ”gândirea pozitivă” să știi că am mai încercat-o, dar în cazul meu nu funcționează.” Și totuși, invariabil, s-a dovedit că aceștia au folosit „gândirea pozitivă” sau au încercat să o folosească, mai mult asupra unor chestiuni exterioare de genul: „o să finalizez la timp proiectul acesta” sau ”am să fiu mai calmă și mai relaxată pe viitor”etc. Ei însă nu s-au gândit niciodată să-și schimbe gândirea de/despre „sine” pentru a reuși aceste lucruri.

Iisus ne-a avertizat că este o nebunie să pui un petic dintr-un material nou pe o haină veche sau să torni vin nou în sticle vechi. „Gândirea pozitivă” nu poate fi folosită în mod eficient atâta timp cât avem o părere negativă despre noi înșine. Numeroase experiențe au demonstrat că atunci când imaginea de sine este transformată, când ne considerăm și ne simțim ființe realizate spiritual, mental și fizic orice obstacol poate fi ușor depășit.

sursa- davideliot.net

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.