Dumnezeu vs. Stiinta


brilliant-kid-120416O demonstratie din anul 1921 – Dumnezeu vs. Stiinta 
ACEASTA DEMONSTRATIE A FOST FACUTA IN ANUL 1921…
DUPA ACEEA AU APARUT SI ALTE DEMONSTRATII… DAR ASTA RAMANE IN ISTORIE.
Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie.

– Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie. Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare.
– Esti crestin, nu-i asa, fiule?
– Da dle, spune studentul.
– Deci crezi in Dumnezeu?
– Cu siguranta.
– Dumnezeu e bun?
– Desigur, Dumnezeu e bun.
– E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
– Da.
– Tu esti bun sau rau?
– Biblia spune ca sunt rau.
Profesorul zambeste cunoscator. Aha! Biblia! Se gandeste putin. Uite o problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
– Da, dle. As incerca.
– Deci esti bun.
– N-as spune asta.
– Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar Dumnezeu, nu.
Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua.
– El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Isus sa-l vindece. Cum de Isus e bun? Poti raspunde la asta?
Studentul tace.
– Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
– Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?
– Pai, da, spune studentul.
– Satana e bun?
Studentul nu ezita la aceasta intrebare:astrodeva – Nu.
– De unde vine Satana?
Studentul ezita.
– De la Dumnezeu.
– Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
– Da, dle.
– Raul e peste tot, nu-i asa?Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
– Da.
– Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat. Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.
Din nou, studentul nu raspunde.
– Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?
Studentul se foieste jenat.
– Da.
– Deci cine le-a creat?
Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea. – Cine le-a creat? Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti.- Spune-mi, continua el adresandu-se altui student. Crezi in Isus Cristos, fiule?
Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.
– Da, dle profesor, cred.
Batranul se opreste din marsaluit. Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica si observa lumea din jurul tau. L-ai vazut
vreodata pe Isus?
– Nu, dle. Nu L-am vazut.
– Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Isus al tau?
– Nu, dle, nu l-am auzit.
– L-ai simtit vreodata pe Isus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Isus sau a lui Dumnezeu?
– Nu, dle, ma tem ca nu.
– Si totusi crezi in el?
– Da.
– Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?
– Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.
– Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.
Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.
– Dle profesor, exista caldura?
– Da.
– Si exista frig?
– Da, fiule, exista si frig.
– Nu, dle, nu exista.
imagesProfesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta.
Studentul incepe sa explice.
– Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit „frig”. Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig.
– Daca ar exista, am avea temperature mai scazute decat minimul absolut de -458 de grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corp sau material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut ( -458 F ) inseamna absenta totala a caldurii.
Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, d-le, ci doar absenta ei.
Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.
– Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?
– Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?
– Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva.
Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?
Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Acesta va fi un semestru bun.
– Ce vrei sa demonstrezi, tinere?
– Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.
De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza.
– Gresite? Poti explica in ce fel?
Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul. Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?
– Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
– Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?
Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul.
Un semestru foarte bun, intr-adevar.
– Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. Nu predati studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator?
Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.
– Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer.
Studentul se uita in jurul sau, in clasa. E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului? Clasa izbucneste in ras. E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?
Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde.- Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu…
– Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul.
– Acum, dle, exista raul?
Acum nesigur, profesorul raspunde: – Sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.
La asta, studentul a replicat: – Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului
lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina .
Profesorul s-a asezat…

7-happy-people-thinkDaca ai citit pana aici si zambesti cand ai terminat, trimite asta prietenilor si familiei, cu titlul „Dumnezeu vs. Stiinta”

PS: Studentul era Albert Einstein
Albert Einstein a scris o carte intitulata Dumnezeu vs. Stiinta in 1921..

15 gânduri despre „Dumnezeu vs. Stiinta

 1. Nope,Einstein a fost ateu iar pe patul de moarte si-a intarit convingerea.Daca a fost crestin,cred ca a fost in ciclul primar,cand toti copii cred in zane si spiridusi.
  Revenind la o parte anume din articolul de mai sus ,cea cu creierul,mi se pare cea mai penibila explicatie si concluzie la care a ajuns tanarul Einstein….

  Apreciază

  1. In biblie matei zice:
   1. pe dumnezeu trebuie sa-l iubesti
   2. de dumnezeu trebuie sa te temi, sa-ti fie frica de el
   3. in iubire, nu exista frica.
   4. sa va omorati copilul cu cutitul sau sabia pentru jertfa.
   ce dracu e in capul vostru coaie?

   Apreciază

  1. ca sa deveniti atei :))
   in biblie scrie asa: pe dumnezeu trebuie sa-l iubesti. matei. De dumnezeu trebuie sa-ti fie frica! ..matei…. In iubire, nu exista frica 🙂 asa ca ….luati si cititi voi, omorativa voi copiii pentru jertfa si mai duceti-va-n sloboz sa va bata de inculti, care asteptati sa cada de sus si nu faceti nimic. cei mai rai oameni voi sunteti. CREsTINII.

   Apreciază

  1. Ioane…te cauta postasu tata… e cu pensia… toata viata te-ai rugat……pentru bani si sanatate…si tot batran sarac si bolnav esti. domnu` zeu este iubire? trebuie sa-l iubesti? de el trebuie sa te temi? stiai ca in iubire nu exista frica? 🙂

   Apreciază

 2. Am mai primit povestea asta şi cred că e o făcătură. Studentul care zice: „Da, dle profesor. Vreau să spun că premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE să fie si ea gresită” nu poate fi Einstein. Nici profesorul nu poate fi profesor. Orice curs de logică cuprinde şi tema implicării adevărului prin fals. Falsul implica orice, inclusiv adevărul. Un exemplu simplu:
  1. Tabachera mea e în lună.
  2. Luna e la mine în buzunar.
  Concluzia:
  Tabachera e la mine în buzunar.
  Concluzia poate fi adevărata,nu TREBUIE (cum ar fi zis Einstein) să fie falsă.

  Si Nae Ionescu, la un curs de logică, a prezentat un silogism cu premise false, dar cu concluzia adevărată:

  Toţi patrupezii locuiesc la Bucureşti (fals)
  Ion este patruped (fals)
  

  Deci: Ion locuieşte la Bucureşti (adevărat)

  Asadar, din text nu rezultă existenta sau non-existenta lui Dumnezeu, ci faptul că discutia s-a purtat la un nivel scolar cel mult gimnazial.

  Apreciază

 3. PACAT, toti va legati de, AMANUNTE, faceti …PRESUPUNERI, (asa cum am fost educati?, dar … A-TI PERCEPUT MESAJUL ??? CREDE SI NU CERCETA !!! DUMNEZEU SE SIMTE … asta doar daca alegi si doresti cu toata fiinta ta . NU MAI JUDECATI PE NIMENI SI NIMIC ! ACEASTA POVESTIOARA E CU TALC !!! Ganditi si priviti dincolo de proiectia voastra !!!!! TOTUL ESTE POSIBIL SI … NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR IN ACEST UNIVERS !!! ADEVARAT ??? SAU … FALS ??? O zi minunata si sa fiti Binecuvantati cu multa Iubire, Lumina si Intelepciune !!!

  Apreciază

  1. Ar fi bine ca TU sa privesti dincolo. 🙂 ce sa crezi? ce sa nu cercetezi? DACA DUMNEZEU AR EXISTA, AI STI , NU AI CREDE ! cEI MAI PERICULOSI OAMENI DE PE PLANETA, VOI SUNTETI. CREDINCIOSII. DIN CAUZA RELIGIEI VOASTYRE S-AU TINUT SI SE TIN RAZBOAIE SI IN ZIUA DE AZI. CEI MAI PERICULOSI OAMENI, VOI SUNTETI. CREDINCIOSII PULII MELE SI A LU ISUS.

   Apreciază

 4. Daca dumnezeu ar exista, ai sti, nu ai crede.
  Daca cineva sustine ca l-a vazut pe dumnezeu, sa mearga de urgenta si sa-i povesteasca intamplarea unui psihiatru.
  De ce e dumnezeu cel adevarat si nu e Budha? Mohamed….sau Allah … De ce tu tai porcu de ziua lui domnu zeu isus , si vecinii tai de la 1000 km, considera ca Nu este ok sa tai porcul? CA E SFANT.
  Nu poti compara creierul, ca nu exista … pt ca stii deja ca exista. daca il cauti, il gasesti cu siguranta, dar pe domnu` zeu il cauti o viata si nu te intalnesti cu el. Toti se roaga pentru bani si sanatate si mor saraci si bolnavi (chiar si P.F Dany)
  in concluzie : NOI SUNTEM REZULTATUL UNOR EXPERIMENTE ALE UNOR FIINTE MULT MAI AVANSATE DECAT NOI. EI POATE CA S-AU CREAT LA O SECUNDA DE NOI IN SPATIU, DAR ACEA SECUNDA DIN SPATIU, PE PAMANT POATE FI 2 MILIOANE DE ANI. SEMNELE SUNT PESTE TOT. AU LASAT SEMNE…. CORP DE LEU CU CAP DE OM…SAU CORP DE OM CU CAP DE VULTURI….SI MULTE ALTE EXPERIMENTE. PIRAMIDE…..ALEA NU SUNT FACUTE DE OM. ACUM 4500 DE ANI…. ELE NU POT FI CONSTRUITE NICI ASTAZI…. SI MAI SUNT MUUULTE DE VORBIT DAR…NU AVEM TIMP 🙂 SUCCES

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.