Femeia vazuta de parintele Arsenie Papacioc


Am cununat odată pe cineva, şi cînd am ajuns la citirea din apostol unde citeţul spune: „iar femeia să asculte de bărbat”, toată lumea s-a uitat la mireasă şi mireasa a plecat capul. Mie nu mi-a convenit acest moment care a stăpînit ceremonia, pentru că fetiţa aceea a fost înjosită în cel mai mare moment din viaţa ei.
Dar am tăcut pînă mi-a venit vremea la cuvînt, şi i-am spus: „Am constatat că lumea n-a fost atentă la cuvintele de mai înainte, care spuneau că bărbatul este dator să-şi iubească nevasta. Dragă mireasă, dacă nu te iubeşte, să nu-l asculti!” Să nu ne jucăm cu cuvintele! Fata nu e numai o jucărie de pat sau o jucărie de bucătărie; suntem plini de obligaţii, suntem plini de datorii. Prin urmare, trebuie să vezi într-o iubită de la început, cînd poţi să judeci – pentru că dacă te-ai îndrăgostit nu mai judeci – nişte lucruri pentru viitor, pînă la sfîrşitul vieţii. Deci este dezavantajul celui care se îndrăgosteşte prost, care s-a îndrăgostit pentru că a văzut ceva superficial; el nu mai simte frumuseţea aceea grozavă a iubirii. Credeţi dumneavoastră că acest mare meşter, Dumnezeu, cînd a creat omul, şi pe femeie deci, a creat-o fără să toarne acolo sentimente şi posibilităţi extraordinare?! Femeia, ţineţi seamă, dragii mei, care e rea, nimic nu-i mai rău, dar care e bună, nimic nu-i mai bun! Deci trebuie cu orice chip s-o faci bună, dar cel mai bine este să nu te grăbeşti la începutul începuturilor.
Există un instinct în noi.
Odată, mă găseam la Timişoara. Nu eram călugăr, nici la mînăstire nu eram, dar mă gîndeam la asta. Un student la politehnică se îndrăgostise de o studentă foarte urîtă. M-am trezit cu el la mine să-mi ceară sfaturi, că era înnebunit după ea. N-o cunoşteam, că nu putea să pătrundă oricine pînă la mine, dar el o iubea. Am cunoscut-o apoi. Ea, săraca, n-avea cum să speculeze iubirea, pentru că nu avea nimic, era urîtă. Dar nu există femeie urîtă. Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia – adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adîncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este. Femeia trebuie preţuită, să ştiti, pentru că mai întîi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparînd-o pe ea cu oamenii.
Cum vi se pare, preacuvioase, după experienţa aceasta foarte lungă atitudinea faţă de femeie, în general, sau în relaţia dintre bărbat şi femeie, a evoluat înspre pozitiv sau înspre negativ?
În general, a evoluat spre înflorire, spre pozitiv. Dar, spre îndurerarea momentului istoric în care ne aflăm, există şi foarte multe cazuri cînd femeile abia îşi mai suferă bărbaţii: sunt beţivi, chiar necredincioşi. Au rămas în ateismul anilor trecuţi şi femeile se luptă din răsputeri să-i aducă şi pe ei la credinţă, dar e foarte greu. Cu unii se poate, dar alţii spun: „Iar te rogi, iar te închini? Ce, te-ai pocăit?” Sunt şi cazuri din acestea, dar sunt şi foarte multe familii în care există întelegere duhovnicească. Însă te fură şi treburile. De aceea noi, ca duhovnici şi preoţi, în general, îi sfătuim pe cei care nu au timp pentru rugăciunea de tipic, pentru că se scoală de noapte cu treburi, să aibă o stare de rugăciune acolo unde se găsesc. Dacă tu te duci cu inima deschisă la treburile tale gospodăresti, pe care tot pentru Dumnezeu le faci, cine te opreşte să ai în gînd: „Doamne miluieşte”? Să poţi să intri apoi în casă cu sentimentul acesta de om al lui Dumnezeu.
Nu există „jumătatea mea”
Credeti că fiecare om are o jumătate a lui?
Asta este o expresie care mie nu mi-a plăcut. Nu e o jumătate a ta, ci un tot al tău; tu eşti tot, ea e tot. Nu există grad de rudenie între soţ şi soţie, pentru că ei sunt una. Dumneavoastră ati văzut steaua lui David, evreiască: sunt două triunghiuri echilaterale suprapuse. Ea e făcută de David, care era omul lui Dumnezeu, şi ea reprezintă fiinţa omenească, care are calitatea calităţilor în creaţia lui Dumnezeu: chip şi asemănare cu El. Şi de aceea l-a făcut pe om întîi ca un triunghi echilateral, cu baza în sus, pentru că omul e tare în putere, apoi un triunghi echilateral cu baza în jos, care simbolizează femeia. Nu există „jumătatea mea”. E o expresie spusă la un pahar de vin; la o sticlă de vin, pardon! ca să nu zic la un butoi chiar.
„Să preţuiţi femeia”
Floarea stă în glastră; băiatul trebuie să umble să şi-o aleagă. Fata nu trebuie să bată cărările băiatului, ci băiatul să dea peste ea. Şi apoi, voi trebuie mai întîi de toate să ştiti să preţuiti femeia foarte mult. Ea este o creaţie a lui Dumnezeu extraordinară. Vă daţi seama ce putere are o femeie să te scoată dintr-o stare amărîtă. Faptul că un bărbat ştie că acasă are parte de o iubire desăvîrşită îl face să muncească, să cîştige războaiele, să-şi rezolve problemele.
Să ştiti că femeia nu gîndeşte simplu. Chiar dacă nu e învăţată, ea are o putere de pătrundere deosebită şi e mult mai realistă decît un bărbat. Ea are încă de astăzi un sentiment pentru ziua de mîine. Însă noi discutăm, raţionalizăm nişte lucruri, dar în iubire nu este nimic raţional.
             
Parintele Arsenie Papacioc

83 de gânduri despre „Femeia vazuta de parintele Arsenie Papacioc

  1. Vorbele parintelui mi-au intrat la suflet…si eu am gandit ca nu exista jumatate, ci intotdeauna fiecare este un intreg iar impreuna, el si ea, vor face tot un intreg, legea matematicii conform careia 1+1=2 in cazul asta nu se poate aplica, aici, 1+1=1

    Apreciază

    1. cred ca e mai degraba 1×1=1 pentru ca e unul si cu celalalt care e oglinda lui unul, cel dintai, avem pe unul inmultit cu unul, si care nu formeaza doua jumatati ci doua intreguri care formeaza un nou intreg.

      Apreciază

  2. „…Odată, mă găseam la Timişoara. Nu eram călugăr, nici la mînăstire nu eram, dar mă gîndeam la asta. Un student la politehnică se îndrăgostise de o studentă foarte urîtă. M-am trezit cu el la mine să-mi ceară sfaturi, că era înnebunit după ea….” = FAIL

    Apreciază

    1. de ce Fail? care e problema? n-ai inteles faptul ca, desi nu era calugar inca, nici nu intrase ca frate in manastire, se gandea deja sa o faca? sau care e „eroarea”?

      Apreciază

  3. Il contrazic pe parintele Arsenie, sustinand ca femeia este jumatatea barbatului. fara ea, nu poate exista acel tot unitar de care chiar prea-sfiintia sa zicea.

    Apreciază

  4. Chiar nu stiu daca e important ca ne denumim partenerul „jumatate” sau „tot”! Consider ca cei ce am citit aceste randuri am inteles la ce se referea Parintele.Important e sa stii si sa simti ca ai langa tine aceasta jumatate, acest tot!!! Nu stiu cati dintre noi avem fericirea aceasta! Eu ma consider o norocoasa si o fericita. Va doresc din suflet sa aveti o relatie frumoasa si armonioasa, bazata pe reala dragoste si respect, care trec dincolo de cuvinte, si sabloane, si greutatile de zi cu zi!

    Apreciază

    1. „Va doresc din suflet sa aveti o relatie frumoasa si armonioasa, bazata pe reala dragoste si respect, care trec dincolo de cuvinte, si sabloane, si greutatile de zi cu zi!” Si trec dincolo de moarte… Nu cred in „pana cand moartea ne va desparti” ci in : pana cand moartea (inteleasa ca trecere in adevarul fiintei noaste, al sinelui) ne va reuni.

      Apreciază

      1. si eu am observat poza total anapoda….si nu-mi par cuvintele parintelui insa nu am cum sa stiu sigur acest lucru si n-as vrea sa gresesc. Nu e rau faptul ca femeia este pretuita insa nu-mi pare exact discursul parintelui, acum moderatorul ne poate elucida insa, ca poate gresim. Zi buna!

        Apreciază

  5. oameni buni, aici parintele vorbeste despre ce e si cine e FEMEIA care din pacate mereu a fost tratata drept veriga slaba si mult prea sensibila si irationala… nu ca e jumatatea sau ca nu e jumatatea… vorbe mult prea intelepte si sper sa inteleaga cat mai multi barbati adevarata ei insemnatate!

    Apreciază

    1. Maniera in care o femeie este tratata este ceva de necontrolat.Ce gindeste femeia desprea ea insusi este cu totul altceva. Ea este singura in masura sa fie respectata sau nu, sa permita atitudine injositoare sau comentarii libere fara sens. Atita timp cit se iubeste si se respecta ea este cea care va fi fericita cu adevarat, restul este relativ.

      Apreciază

  6. „suntem plini de obligaţii, suntem plini de datorii” – asa e, ne-am nascut sa facem ce ne zic alti oameni si ce se astepata de la noi, nu sa facem ce vrem si ce credem noi ca trebuie facut.

    Apreciază

    1. Si de ce nu putem face ceea ce credem noi ca ar trebui facut?! De frica? Frica de ce, de cine? Cel mai important este sa fim ceea ce ne dicteaza inima ca suntem. Si putem face asta, atat timp cat avem ganduri bune, suntem plini de iubire si intelegem ca – daca ceilalti nu ne accepta punctul de vedere – au o problema, ori nu au argumente. Fiecare din noi ar trebui sa actionam in virtutea a ceea ce ne spune inima si sa incercam a face bine in jur.

      Apreciază

  7. Multumesc! Toate sunt ordonate si bine puse la punct in aceasta lume, doar ca citim numai ce este deasupra raftului. ”Cunoasterea, este prin ea insasi putere” – Francis Bacon

    Apreciază

  8. Si religia e tot un fel de politica…. prefer libertatea, firea omului e curioasa dar nu pacatoasa, singurul pacat e cand ii faci pe altii sa sufere, singurul pacat e atunci cand esti rau

    Apreciază

    1. te inseli! religia si politica or fi tot una, dar credinta si politica sunt doua lucruri diferite. pacat nu e doar cand faci pe altii sa sufere, ci pacat este si cand confunzi libertatea cu libertinajul. a fi liber nu inseamna a umbla din floare in floare (eufemism), deoarece ulterior, cand va trebui sa nu o mai faci intrucat facand-o ai face pe cineva sa sufere, nu mai poti sa te abtii. pricepi? viata e mai complicata decat o vezi tu, dar si mai simpla decat pare de la nivelul lipsei credintei.

      Apreciază

      1. pacatul este doar o perceptie, care variaza de la persoana la persoana, de la nivel social la altul, de la rasa la alta, etc. Credinta in ce sau in cine? Cine ne da dreptul sa judecam pe cineva? sintem la fel de corecti si atunci cind trebuie sa ne judecam pe noi? sau atunci ne simtim generosi in scuze si justificari, si continum cu aceleasi idei si atitudini doar pentru ca asa face toata lumea din jur. Care lume, cea pe care o birfim si o comentam la cea mai mica ocazie? hm, este un drum lung de facut…

        Apreciază

      1. Toti suntem ignoranti, doar ca fiecare in alt domeniu… Ceva de acest gen spunea Albert Einstein. Adevarul meu nu va fi niciodata acelasi cu adevarul tau, dar eu sunt datoare sa-ti accept punctul de vedere. Sa-l accept, nu sa-l validez, ori urmez… Calea inimii fiecaruia e singura valida. Experientele mele de viata difera de ale tale si totul e trecut prin „filtrul mintii” , adica al ego-ului fiecaruia. Orice experienta e valabila, si buna, si edificatoare, si de „tinut minte” de persoana care o experimenteaza, o filtreaza, o percepe si invata din ea. I-a fost data pentru a o ajuta.

        Apreciază

  9. Daca fata nu trebuie sa bata cararile baiatului, atunci de ce din ce in ce mai multe femei se tuneaza in fel si chip si peste tot cu silicoane si alte alea si nu mai stiu ce sa faca sa atraga privirile barbatilor asupra lor?

    Apreciază

    1. daca barbatii vor fi pregatiti sa se opreasca sa uite si sa saliveze in momentul in care vad o femeie mai aranjata si mai …sofisticata decit femeia care se ocupa de copiii de acasa, de casa, de serviciu, se poate trece la alta etapa. sa nu uitam filmele, emisiunile erotice etc….Industria
      este creata de barbati pentru barbati…

      Apreciază

  10. ce pot spune ca am ajuns la dansul ………am ramas uimita de ce mi-a spus intradevar seara am avut un vis ciudat de vroiam un raspuns l-am gasit in vis si credeti ma nu cred ca mai are cineva un asemenea har sincer obisnuiesc sa merg l a mormantul lui era un inger cazut din cer ptr mine si asa v a ramane

    Apreciază

  11. MINUNATE POVETE ALE UNUI INTELEPT OM INTRE OAMENI SI SLIJITOR ARDENT A LUI DUMNEZEU CUVANTUL LUI LAST MOSTENIRE NOUA ROMANILOR A FOST CA ORICE S-AR INTAMPLA NOI TREBUIE SA SPUNEM NUMAI ADEVARUL SI NUMAI ADEVARUL

    Apreciază

  12. Astazi, religia si politica sunt acelasi lucru, dar oare credinta si religia (asa cum o vedem in reprezentantii ei) mai sunt acelasi lucru? Mai poti crede cand vezi ca popii sunt cei mai mari avari si nesimtiti din societatea asta atat de corupta? Eu incerc sa mai cred inca, dar refuz cu incapatanare sa mai intru in biserica, pentru ca numai pacate imi fac.
    Cat priveste femeia, nu cred ca parintele Arsenie ar mai fi vorbit la fel dupa o ora de uitat la televizor, sua dupa o ora de mers prin parc in jurul amiezii.

    Apreciază

  13. Fiecare caz este diferit,femeia este ,din pacate,unealta Diavolului,depinde in ce mediu a crescut.Inca de la Inceput,Eva,a profitat de intelegerea lui Adam care a tratat-o de la egal la egal considerand-o Intregul lui si ea ,Eva, ce-a facut…..?….Deci,la modul general vorbind,femeia este……..

    Apreciază

  14. Oameni buni da chiar nu vede nimeni, nu isi da nimeni seama ca articolul asta nu e semnat nici pe departe de Parintele Arsenie Papacioc si de nici un preot din Biserica Crestina ORTODOXA!
    Primul lucru care mi s-a parut dubios e poza care te duce cu gandul la filme erotice. Un articol cu cuvintele unui preot atat de intelept ar fi insotit de o icoana ca dovada ca tot ceea ce spune e in numele Domnului.
    In al doilea rand, ce expresie e asta „fata nu e NUMAI o jucarie de pat”??????
    bai fratilor cum va ganditi ca un preot atat de sfant poate sa pronunte aceste cuvinte???
    si fara cuvantul „numai” si era destul de dubios…in fine, exemplele pot continua cu sutele. Pe voi v-a cucerit idea in sine ceea ce e bineinteles adevarata dar nu vedeti ca vi se strecoara niste chestii care ridica niste semne uriase de intrebare? cum e paragraful ala cu calugarul la Timisoara….e de-a dreptul execrabil! deschideti ochii si sufletul si daca vreti cuvinte de intelepciune cautati in carti sfinte nu in capcane ale internetului.

    Apreciază

  15. Ce super a fost aleasa fotografia 🙂 femeia,nu la fel de puternica fizic, dar face fata armasarului. Oare ce amestec o fi in sufletul ei? Teama, iubire,curaj, recunostinta, daruire, respect, supunere…dar daca ‘nu te iubeste, sa nu-l asculti’! Tati nu ne obliga sa-L iubim, Tati nu ne supune cu forta, desi ar putea sa o faca( El e atotputernic). Tati ne invata sa iubim, si prin dragoste sa ne daruim Lui si celuilalt de langa noi, sa ne oferim de buna voie, in slujba celor care au nevoie de noi 🙂 Nu e nimic sexi in fotografie(poate doar in mintea celor care vad asta, dar incearca sa-si reprime sentimentele propii), eu tot ce observ e simbioza perfecta dintre barbat si femeie 🙂

    Apreciază

  16. am postat mai sus in replica cum ca nu cred ca acestea sunt cuvintele parintelui dar nu am sesizat ca este vorba despre parintele Arsenie Papacioc si nu de parintele Arsenie Boca asadar imi cer scuze, am vrut sa revin cu o rectificare insa site-ul nu mi-a permis. Nu cunosc stilul de scriere al parintelui Arsenie Papacioc, insa raman doar la opinia ca poza nu este una adecvata. zi buna!

    Apreciază

  17. Frumos articol si plin de invataminte, dar mi-as permite sa fac o remarca, cu tot respectul pentru parintele Arsenie Papacioc, femeia este invatata, educata, ea este in acelasi timp o mama si sotie desavarsita dar si o figura profesionala de elita. In zilele noastre de multe ori intalnim mai multe femei invatate decat barbati, atat profesional cat si spiritual.

    Apreciază

    1. Intr-adevar, frumos articol, indiferent cui ii apartine.
      Dar sa nu generalizam cu fraze de genul „femeia e invatata, educata, mama si sotie desavarsita…” – pentru simplul motiv ca foarte usor putem gasi contraexemple deloc placute! Mai ales ca articolul se refera la natura abstracta a femeii, indiferent de cultura sa sau de calitatile manageriale… Aici simt o urma a conflictului femei / barbati – si atunci degeaba mai citim spusele unor astfel de parinti! De ce intotdeauna trebuie sa calculam un indice al inteligentei femeie/ barbat? sau al capabilitatii? sau al frumusetii? In loc sa vedem acel tot femeie – barbat, noi ne apucam sa calculam care specie e mai puternica, mai desteapta, mai manageriala etc…. si s-a dus Totul, s-a spart in mii de bucati!
      O intrebare: cum adica „de multe ori intalnim mai multe…”? Poate de si mai multe ori intalnim mai putine?! Sau poate dimineata intalnim mai multe femei invatate decat barbati invatati, pe la pranz mai putine iar seara numai barbati invatati?

      Apreciază

      1. Adevarul doare intotdeauna. Nu este vorba despre cine este mai educat sau mai puternic, fiecare dintre noi are o mama si un tata, deci aprecierea merge pentru ambele genuri, masculin si feminin. Problema se pune nu doar la nivel profesional, dar cel mai important la nivel spiritual. Exemple sunt peste tot din ce in ce mai multe, repet, important este cate posibilitati are fiecare de acolo unde traieste sa cunoasca lumea dar sa vada si cum sunt oamenii si in afara casei lui. Fara discriminare, barbatul a avut dreptul la conducere dintotdeauna, desigur nimeni nu contesta, sunt foarte multe multe exemple de varf, dar si foarte multe negative, cu toate ca a avut tot timpul din lume de la creare ei si pana in prezent. Cat priveste femeia, daca ne gandim ca urma cu aproape un secol femeia nu avea nici macar drept de vot, sa privind acum la statutul castigat de femeie, este o mare realizare in timp foarte scurt si drumul nu i-a fost usor datorita celuilat gen 🙂 masculin.

        Apreciază

  18. A fost un om de duh dar care a umblat cu picioarele pe pamint si a dat sfaturi intelepte, sincere, surprinzator de clarvazatoare celor casatoriti ( desi el a fost calugar ).
    Claudia Magdalena
    P.S. Poza… nu se potriveste cu finetea gindurilor exprimate de parintele.

    Apreciază

  19. Va ambalati degeaba. Ritualul e gresit, antic, de demult si pute a dogma cretina despre ascultare. Femeia tre sa asculte de barbat, barbatul de boier, boierul de rege, regele de mitropolit, mitropolitul de doamne-doamne…. fb pentru mitropolit, nu?
    Sa schimbe Papacioc ritualul daca vrea sa spuna altceva mai adecvat vremurilor in care traim, care sa semene a egalitate intre sexe.

    Hai noroc, Papacioc!

    Apreciază

  20. Pingback: ASTRODEVA
  21. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
    you are just too great. I really like what you’ve
    acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still care for
    to keep it smart. I can not wait to read much more from you.
    This is actually a great site.

    Apreciază

  22. Lucruri minunate de care nu se mai tine seama azi ,foarte putini stiu ca a avea o femeie alaturi poate trai o viata frumoasa cu bune si rele ,dra poate D-zeu ne va arata o cale sa ne anteleem menirea pe Pamant

    Apreciază

  23. Foarte frumoase cuvinte si la final se spune ca femeia are puterea sa te scoata din orice stare amarata, m-ai sus se spune ca femeia care iubeste poate implini mai mult decat crede ca poate. Femeile au putere doar daca iubesc cu adevarat barbatul de langa ele, deci IUBIREA iti da putere asta trebuie retinut din acest articol, doar faptul ca esti femeie nu inseama mai nimic, iubirea insa inseamna totul.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.